Er gebeurt van alles op het gebied van de energietransitie. Daarbij hebben we te maken gehad met (enorm) stijgende gasprijzen. Mensen worden aan alle kanten aangespoord om energie te besparen, minder gas te gebruiken, over te stappen op een warmtepomp. Voor veel mensen is het ingewikkelde materie. Hoe maak je dan een slimme keuze?
Inzicht in ingewikkelde materie
Ik wil mensen inzicht geven in hoe systemen werken. Hoe je direct kunt besparen op je gasgebruik door je cv goed in te regelen. En mensen die willen overstappen wil ik inzicht geven wat ze kunnen verwachten, om verstandige keuzes te maken.
Ik zie om mij heen dat mensen dat in de praktijk ingewikkeld vinden. Omdat het complex is is het vaak lastig simpel uit te leggen. Mensen laten mij soms een offerte zien voor een hybride warmtepomp en vragen dan advies.
Als ik vraag welke aanvoertemperatuur ze nu nodig hebben om hun woning te verwarmen snappen ze dat niet. Of een offerte voor een hydride warmtepomp lijkt heel gunstig, maar er wordt gerekend met een heel erg hoog percentage verwarmen met warmtepomp in een matig geïsoleerde woning, wat in de praktijk niet realistisch is. Ik hoop mensen met deze website direct te helpen met besparen en het verband uit te kunnen leggen tussen bijvoorbeeld de benodigde aanvoertemperatuur en de invloed op vervolgstappen, zoals het overstappen op hybride en all electric warmtepomp. We werken nog aan een indicatie van de te verwachtte rendementen.
De radiatorsticker
Om hierbij te helpen heb ik een handig, simpel en goedkoop hulpmiddel bedacht en geproduceerd, de radiatorsticker. In feite een thermometer in de vorm van een sticker, die je eenvoudig op je radiatoren plakt, en die inzicht geeft in aanvoer- en retourtemperaturen onder verschillende omstandigheden.
Over mij
Mijn naam is Bart Hermans. Ik ben van jongs af aan al geïnteresseerd in energie van de toekomst. Tijdens de middelbare school (30 jaar geleden) deed ik al onderzoek naar het toepassen van warmtepompen als warmtebron voor woningen. En naar mogelijkheden om warmte op te slaan in warmte-accu’s door zout op te lossen.