Bij een (goed ingeregelde) gasgestookte cv-installatie is vooral de retourtemperatuur van belang voor het rendement. Bij een warmtepomp is de aanvoertemperatuur belangrijker. Een warmtepomp werkt efficiënter (hogere COP) als het temperatuurverschil kleiner is tussen het medium waar de warmte aan onttrokken wordt (lucht, bodem/water) en het afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming).
Hybride ketel
Bij een hybride ketel (bivalentsysteem, dus een warmtepomp met een gasgestookte cv-ketel) geldt: hoe kleiner het temperatuurverschil tussen het medium waar de warmte aan onttrokken wordt door de warmtepomp (lucht, bodem/water) en het afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming) hoe hoger het rendement. Het systeem kan dan ook langer op de warmtepomp draaien zonder bijschakeling van de gasgestookte cv-ketel. Door het waterzijdig inregelen haalt ook de gasgestookte ketel als die bijspringt een hoger rendement omdat deze meer kan condenseren.
Dus voor warmtepomp of hybride warmtepomp geldt dat deze gebaat is bij een lage aanvoertemperatuur en goed waterzijdig ingeregelde radiatoren (zie voor clips onder cv-rendement). Een 20 graden hogere aanvoertemperatuur kan een halvering van het rendement van de warmtepomp betekenen. Dat rendement gaat dus veel harder naar beneden dan bij een gasgestookte Cv-ketel. Dus juist bij een warmtepomp is het waterzijdig inregelen van de radiatoren extra belangrijk voor het rendement. De stickers zijn speciaal hiervoor bij lagere temperaturen nauwkeuriger gemaakt (stapjes van 2 graden en bij zorgvuldig aflezen nog wat preciezer).

All electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp werkt het efficiënts met lage (LTV) of zeer lage temperatuurverwarming (ZLTV). In de grafiek hierboven is te zien hoe belangrijk de aanvoertemperatuur is voor het rendement.
Als de warmtepomp het verschil niet meer kan overbruggen (om de benodigde aanvoertemperatuur te halen) gaat een verwarmingselement bijverwarmen (COP1). Daarmee daalt het rendement nog verder.
Zeer lage tempertuurverwarming is meestal alleen mogelijk met vloerverwarming, wandverwarming of betonkernactivering (BKA). Hierbij haalt een all electric warmtepomp het beste rendement. Er zijn ook radiatoren die meer geschikt zijn voor lage aanvoertemperaturen, dat helpt dan vooral in goed geïsoleerde huizen om met ZLTV te kunnen verwarmen.
Heb je een all electric warmte pomp met radiatoren of een combinatie van radiatoren en vloerverwarming? Zorg dan ook dat je de radiatoren goed waterzijdig inregelt, dan kan de warmtepomp met een lagere aanvoertemperatuur het huis verwarmen. 5 graden lager levert al snel meer dan 10% rendement winst op.
Overstap van cv naar (hybride) warmtepomp?
Als je overweegt om over te stappen op een hybride of all-electric warmtepomp, is het belangrijk om te weten welke aanvoertemperatuur het systeem minimaal nodig heeft om het huis goed te verwarmen speciaal bij koud weer. De radiatorsticker helpt om hier inzicht in te krijgen.
Het is allereerst van belang om de gasgestookte cv goed waterzijdig in te regelen, waarmee je de retourtemperatuur en ook de aanvoertemperatuur verlaagt. Daarna is het belangrijk om de aanvoer- en de retourtemperatuur te controleren onder verschillende omstandigheden (bij een lage buitentemperatuur, bij het opstarten na verhogen van de ingestelde temperatuur op de thermostaat, etc.).
Het kan zijn dan de ketel iets hogere temperaturen aanhoud dan nodig zijn om het huis te verwarmen. Dan kun je de het minimale vermogen en pompsnelheid van de ketel verlagen en ook het maximale vermogen van de ketel en de maximale pompsnelheid. Dit gaat per cv-ketel anders, zoek naar goede instructies op YouTube of vraag uw installateur.
Als dit gebeurd is kun je de maximaal ingestelde aanvoertemperatuur van de cv-ketel proberen zo instellen dat je weet welke aanvoertemperatuur je nodig hebt op een koude winterdag om je huis nog aangenaam warm te krijgen. Hoe lager deze aanvoertemperatuur hoe minder vaak de gasgestookte ketel hoeft bij te springen en je haalt een hoger rendement (COP) met je warmtepomp. Ook weet je nu beter welk vermogen je nodig hebt om je huis op een koude dag te verwarmen. Dit benodigde vermogen is belangrijk bij de aanschaf van een hybride of all electric warmtepomp. Let wel op dat de ketel bij het beperken van de aanvoertemperatuur niet gaat pendelen. Pendelen is dat de cv-ketel zijn warmte niet kwijt kan en vaak aan en dan weer uit gaat, dat is niet goed voor de ketel. Verhoog dan de aanvoertemperatuur weer.
Overzicht aanvoer temperatuur en rendement warmtepomp
We werken nog aan een tabel waarmee je een inschatting kunt maken van de mate waarin u gebruik kunt maken van de warmtepomp bij een hybride ketel. Dit op basis van de aanvoertemperatuur die nodig is om op een koude dag het huis te verwarmen.