Wilt u alleen uw radiatoren inregelen?
Met ons stappenplan kunt u meteen aan de slag.
Zelf inregelen
Hieronder komt uitgebreide informatie, ook over het inregelen van vloerverwarming en gemengde afgiftesystemen (bijvoorbeeld vloerverwarming en radiatoren).
Houd de volgende volgorde aan bij het waterzijdig inregelen van de radiatoren:
- Plak eerst de stickers of magneten bij aan en afvoer van alle radiatoren die gebruikt worden. Gebruik het vloeipapier als je de sticker langer wilt laten zitten op de radiator. Voor op leidingen; gebruik de sticker zonder vloeipapier.
- Altijd inregelen bij de aanvoer van de radiator (als dat mogelijk is).
- Zet altijd de thermostaat hoog (bijvoorbeeld 5 graden hoger) en zet alle radiatoren die je gebruikt helemaal open.
- Wacht ongeveer 15 minuten en begin bij de radiator met de hoogste retourtemperatuur.
- Beperk hier de waterdoorvoer als het verschil te klein is.
- Vervolgens doe je hetzelfde bij de radiator met de een na hoogste retourtemperatuur etc..
- Controleer na het inregelen van de laatste radiator de eerste radiatoren, het kan zijn dat de retourtemperatuur hier weer iets te hoog is geworden.
Temperatuurverschil tussen aanvoer en retour
Het temperatuurverschil tussen de aanvoer- en retourtemperatuur (delta T) is belangrijk bij het inregelen van de radiatoren. De cv-ketel zal na het inregelen vaak ook een lagere aanvoertemperatuur geven als dat mogelijk is. Hieronder zie je een temperatuurtabel met de temperaturen die wij aanbevelen voor gasgestookte en hydride verwarmingsketels. Zit je aanvoertemperatuur tussen de waardes in de tabel in, doe dit dan ook bij de retourtemperatuur. Een graad verschil maakt daarbij bijna geen verschil in rendement.
Temperatuurtabel

Zou je dit temperatuurverschil nog groter maken dan gaat het rendement van de ketel ook omhoog, maar neemt het vermogen van de radiatoren om de ruimte te verwarmen af. Mocht je vinden dat je huis met de waardes uit de bovenstaande tabel net niet snel warm genoeg wordt, dan kun je ook 20% verschil tussen aanvoer en retourtemperatuur aanhouden. Dat kost dan een beetje rendement, maar geeft misschien meer comfort.
Waar inregelen? Hieronder volgen instructies voor verschillende typen radiatoren.
Voetventiel
Inregelen met een voetventiel is het makkelijkst. Instellen van het voetventiel kan vaak met een platte schroevendraaier of inbussleutel.
Op de foto is links de aanvoer te zien. (Voel voor de zekerheid welke buis bij het opstarten het snelst warm wordt: dit is de aanvoer.)


Soms is het ventiel afgedekt met een zeskantige dop. Je kunt deze verwijderen met een steeksleutel of bahco.
Gewone knop
Bij een ouderwetse knop kunt u met een watervaste stift een markering maken. Draai de knop eerst helemaal dicht en dan een stuk open, totdat na wat wachten de retourtemperatuur goed staat op de sticker. Dit kan 5 minuten duren
Wanneer alle radiatoren goed zijn ingeregeld kun je een definitieve markering maken. Maak de markering zo op de knop dat deze makkelijk is af te lezen. Draai de knop in de toekomst nooit verder open dan deze markering.

Inregelbare kraan

Draai eerst de thermostaatknop helemaal open (warm). Gebruik vervolgens een bahco om de knop er helemaal af te draaien bij de zeskant (draai tegen de klok in).
Daaronder bevind zich doorgaans een instelmogelijkheid voor de doorstroming. Je ziet dan getallen staan op de kunststof ring.
Het getal bij de inkeping geeft aan hoeveel water er door stroomt. Hoe hoger het getal hoe groter de doorstroming. Door de kunststof ring te draaien kun je de doorstroming instellen. Soms gaat dat met de hand, of door voorzichtig een tang te gebruiken. Let hierbij op dat je de knop niet beschadigt.
Soms gaat het makkelijker met een speciale sleutel, soms heb je die ook echt nodig. We werken aan een overzicht.


Hiernaast een ander voorbeeld van een inregelbare kraan van het merk: Danfoss. We komen binnenkort met een uitgebreid overzicht van inregelbare kranen.
Niet inregelbare kraan en thermostaatknop?
Soms heb je een kraan achter de knop die niet achteraf inregelbaar is. Heb je een gewone knop? Dan kun je met de knop inregelen. Heb je een thermostaatknop? Dan kun je inregelen door de thermostaatknop te vervangen door een gewone knop.


Hier een voorbeeld van een Comap radiatorknop.
Als er een verstopping in de radiator optreedt.
Als je geen magneetfilter in de ketel hebt, kan er wat vuil dat ontstaat in het systeem rondgepompt worden. De ingestelde doorgang naar de radiator kan hierdoor belemmerd worden. Met de sticker heb je dat snel in de gaten: de radiator wordt niet goed warm of de retourtemperatuur wordt te laag terwijl de knop openstaat.
- Heb je de verstopte radiator ingeregeld en een markering op de knop aangebracht? Dan kun je de kraan gewoon voorbij de markering draaien terwijl de cv pompt, het vuil zal dan wegspoelen. Draai de kraan dan weer helemaal dicht, en vervolgens weer open tot de markering.
- Bij een voetventiel: markeer de stand met een marker. Draai dan de kraan even helemaal open terwijl de cv aanstaat en pompt, het vuil zal dan wegspoelen. Draai het voetventiel vervolgens weer naar de gemarkeerde stand.
- Bij een voorinstelbare knop kun je de stand (nummer) het beste onthouden of markeren met een marker. Draai dan de kraan even helemaal open terwijl de cv aanstaat en pompt; het vuil zal dan wegspoelen. Zet de knop vervolgens terug naar de oude instelling.
Inregelen vloerverwarming
Binnenkort komt hier ook meer informatie over het inregelen van vloerverwarming en de combinatie vloerverwarming met radiatoren.