Zelf je cv inregelen met radiatorstickers in 7 stappen
Inregelen is het afstemmen van de waterdoorstroom van je radiatoren, zodat je overal dezelfde (lage) retourtemperatuur krijgt. Zo levert je cv-ketel meer rendement, bespaar je op je gasverbruik en worden je ruimtes gelijkmatiger warm. De onderstaande tutorial geeft al een basis om het zelf te doen, kijk ook even waar jij de radiatoren kunt inregelen.
Stap 1: aanschaffen radiatorstickers of radiatormagneten
Koop stickers of magneten op radiatorsticker.com. Twee stickers of magneten voor elke radiator die je gebruikt werkt het makkelijkst. Met de magneten kun je ook met minder toe, wacht dan wel 1 minuut na het verplaatsen en aanbrengen voor je de temperatuur afleest.
Stap 2: de stickers plakken

Plak bij iedere radiator die je gebruikt een sticker bij de aanvoer en bij de retour. Met de magneten kun je dat ook met minder doen door ze te verplaatsen. Wil je de stickers langere tijd laten zitten op de radiatoren? Dan adviseren we je om de bijgeleverde vloerpapiertjes te gebruiken, dan komen de stickers makkelijker los.
Gebruik je de stickers op de aanvoer of retourleiding? Gebruik dan het vloeipapiertje niet, de sticker heeft dan alle hechtkracht nodig. Bekijk waar je de aanvoer kunt beperken (zie stap 5).
Stap 3: zet de thermostaat hoog
Zet de thermostaat minimaal 5 graden hoger dan de temperatuur in de ruimte. Wacht ongeveer 15 minuten. Bij een erg groot cv-systeem kan dit wat langer duren.
Stap 4: temperatuur aflezen
Lees op de stickers de temperaturen af van aanvoer en retour bij iedere radiator (als het wat donker is helpt een lampje). Bekijk in de tabel wat het verschil moet zijn.

De sticker heeft 18 verschillende indicatoren die allen een temperatuur weergeven. Hoe lees je dat af? Hiernaast zie je een voorbeeld. De indicator voor 28 graden wordt fel weergegeven, die van 26 graden kun je nog net zien. Hier zal het ongeveer 27,5 graden zijn, maar je kunt ook 28 graden aanhouden. Zijn er 2 indicatoren even fel, ga er dan tussenin zitten (in dit geval als de indicatoren van 26 en 28 graden even fel waren, lees je dus 27 graden af).

Stap 5: beperk de doorstroming bij de aanvoer
Begin met de radiator met de hoogste retourtemperatuur. Is deze te hoog ten opzichte van de aanvoertemperatuur? Draai dan de aanvoer van de radiator wat dichter. Ga verder met de radiator met daarna de hoogste retourtemperatuur. En zo verder, tot je alle radiatoren hebt gehad.

Voetventiel
Heb je een voetventiel? Regel je radiator dan in met dit ventiel. Hier zit links de aanvoer. Inregelen met een voetventiel is het makkelijkst. Instellen van het voetventiel kan vaak met een platte schroevendraaier of inbussleutel. Let wel op dat een kleine verdraaiing al invloed kan hebben op de retourtemperatuur.(Voel voor de zekerheid (voorzichtig) welke buis bij het opstarten het snelst warm wordt: dit is de aanvoer.)

Gewone knop
Heb je gewone niet thermostatische knoppen? En geen voetventiel? Regel je radiatoren dan in zoals in de tutorial.

Thermostaatknop
Heb je thermostatische kranen en geen voetventiel? Draai eerst de thermostaatknop helemaal open (warm). Gebruik vervolgens een bahco, steeksleutel of waterpomptang om de knop er helemaal af te draaien (draai tegen de klok in).

Daaronder bevind zich meestal een instelmogelijkheid voor de doorstroming. Je ziet dan getallen staan op de kunststof ring. Hoe hoger het getal, hoe hoger de doorstroming. Soms heb je een speciale sleutel nodig. (We werken nog aan een uitgebreide lijst met de verschillende instelmogelijkheden).
Stap 6: controleren en herhalen
Wacht 10 minuten. Kijk of je het gewenste verschil in aanvoer- en retourtemperatuur hebt bereikt. Is dat nog niet zo? Herhaal dan stap 5 tot het verschil overal klopt.
Stap 7: klaar!
Klopt het verschil in aanvoer- en retourtemperatuur bij alle radiatoren? En is de retourtemperatuur bij alle radiatoren hetzelfde? Dan ben je klaar met het inregelen van je radiatoren. Je ketel zal door de lagere retourtemperatuur vaak vanzelf een lagere aanvoertemperatuur gaan leveren (als dat kan). Gebruik je gewone knoppen bij het inregelen? Vergeet dan niet een markering op de knoppen aan te brengen!
Tips
- Blijft de retourtemperatuur hoger dan in de tabel? Ook dan levert het inregelen van de radiatoren toch een besparing op! Een volgende stap is om het minimale en maximale vermogen en de minimale en maximale pompsnelheid van de cv-ketel aan te passen. Hoe dat moet verschilt per ketel. Vraag je installateur bij de beurt of zoek zelf specifiek op je type cv-ketel. Iedere ketel heeft andere minimale waarden voor de pompsnelheid en vermogen, het is belangrijk deze niet te overschrijden. Op YouTube staan verschillende instructiefilms, maar check of je exact hetzelfde type cv-ketel hebt.
- Ook als de retourtemperatuur wel laag genoeg is kan het bovenstaande extra rendement opleveren.
Wordt een radiator niet meer (goed) warm?
Dan kan dat komen doordat de aanvoer wat verstopt is geraakt. Als je geen magneetfilter in de ketel hebt, kan er wat vuil dat ontstaat in het systeem rondgepompt worden. De ingestelde doorgang naar de radiator kan hierdoor belemmerd worden. Met de sticker heb je dat snel in de gaten: de retourtemperatuur wordt te laag (vergelijk met andere radiatoren) terwijl de knop openstaat of de radiator wordt niet goed warm.
Onthoud of markeer de stand van kraan of knop en draai die even helemaal open als de ketel in bedrijf is, het vuil zal wegstromen. Draai daarna de knop of kraan weer op de gemarkeerde stand.
- Bij een voetventiel: markeer de stand met een marker. Draai dan de kraan even helemaal open terwijl de cv aanstaat en pompt, het vuil zal dan wegspoelen. Draai het voetventiel vervolgens weer naar de gemarkeerde stand.
- Heb je de verstopte radiator ingeregeld en een markering op de knop aangebracht? Dan kun je de kraan gewoon voorbij de markering draaien terwijl de cv pompt, het vuil zal dan wegspoelen. Draai de kraan dan weer helemaal dicht, en vervolgens weer open tot de markering.
- Bij een voorinstelbare knop kun je de stand (nummer) het beste onthouden of markeren met een marker. Draai dan de kraan even helemaal open terwijl de cv aanstaat en pompt; het vuil zal dan wegspoelen. Zet de knop vervolgens terug naar de oude instelling.